Tuti témák a csendeskönyvedbe

Akár saját készítésű csendeskönyvben gondolkodsz, akár venni szeretnél, jócskán tud fejtörést okozni, hogy milyen oldalak is kerüljenek a könyvbe.

csendeskönyv

  1. Először is, nagyon fontos, hogy a korosztályának megfelelő oldalak kerüljenek a könyvbe! Ha olyan oldalakat kap, amihez már túl nagy, nem fogja lekötni, unalmasnak találja, nem fogja használni. A „ló másik oldala”: ha számára túl bonyolult egy oldal, szintén nem fogja használni. Szerencsére azért a legtöbb oldal éveken át érdekes lehet, akár például az egész ovis kort végigkísérheti, így ezt azért nem olyan nehéz belőni.

 

  1. Másodszor az is fontos, hogy az érdeklődési körébe valamelyest beletaláljunk. Ehhez…
  • … figyeld meg a gyereked!

Mit csinál szívesen? Bepakolja, beindítja a mosógépet? Szeret gyöngyöt fűzni? Állandóan lesi a repülőket? Imádja  a cicákat/kutyákat? Érdekli a főzés? Mindig mindent megszámol? Ujjong, ha hőlégballont lát?

 

repülők      hőlégballon

 

Figyeld egy ideig! Záporozni fognak az ötletek 🙂

  •       … ne húzd rá a fiú-/lány sablont!

Persze sokszor beválik, sokszor pedig nem. Nyilván a kisfiúk az autókat, a kislányok pedig a babákat szeretik.  Persze, nálunk is így van. Általában. De ha előkerülnek a csendeskönyvek, a fiam mindig a lányom könyvével kezdi, a mosógéppel mos egy kört, a lányom pedig a fiam könyvében repülőzik egy kicsit.

  • … az adott témára, tevékenységre legyen nyitva a gyerek „időablaka”! Az, hogy gyerekeknek különböző időszakokban különböző tevékenységre van nyitva az időablaka, annyit tesz, hogy abban az időszakban a gyerekek érzékenyebbek bizonyos készségek, tudás befogadására. Ezek az időszakok egyszer fordulnak elő, többet nem térnek vissza (bővebben erről itt olvashatsz). Például a kicsi fiam 4,5 éves és állandóan számol. Mindent. Mindenhol. Nincs olyan, amit ne számolna meg. Oda és vissza. Ebből látszik, hogy neki a számolásos / matematikai időablaka kinyílt és most ömleszthetjük be rajta az ilyen jellegű tudást a kis buksijába. Nyilván nem véletlen, hogy a csendeskönyvében a számolós, formaegyeztetős oldalakat is imádja.

 

  1. Ha valamilyen probléma kezd eluralkodni a gyerek életén, érdemes játszva, (akár csendeskönyv formájában) feloldani. Olyanra gondolok, mint félelem a rettenetes doktor bácsitól, bilivel/wc-vel történő ismerkedés (erre a problémára mesekönyv is létezik). A kistestvér érkezése is fel tudja borítani a gyerekeket, vagy például a nálunk is jól ismert „nem akarok aludniiiii”-probléma.

 

Te milyen szempontok alapján válogattad ki a könyved oldalait? És végül miket választottál / választanál?

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük